Skocz do zawartości

Długość przycisków w nawigacji

• Nie możesz odpowiedzieć
Odpowiedzi do tego tematu: 19

#1 kaandrzej

Młodszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 Postów

Napisano 24 listopad 2011 - 21:52

Witam, w panelu bocznym mam przyciski nawigacji, których długość zależna jest od ilości tekstu. Czasem jeśli np dwa napisy są krótkie wciskaja mi sie dwa obok siebie i tworzy sie bałagan. Czy przeoczyłem gdzies opcję, w której mogę ustawić szerokość przycisków tak, by wszystkie były jednakowej długości? Strona tworzona prze pomocy kreatora stron

#2 lament

Starszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 117 Postów

Napisano 25 listopad 2011 - 08:04

proszę podaj adres strony, tak teoretycznie ciężko cokolwiek doradzić.
Dołączona grafika

#3 kaandrzej

Młodszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 Postów

Napisano 25 listopad 2011 - 09:59

Z przyjemnością i z góry dziękuję. na razie jest www.gonczaradosc.o12.pl

#4 lament

Starszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 117 Postów

Napisano 25 listopad 2011 - 13:19

W http://gonczaradosc....l/Navigator.css odszukaj:

.navigator li

{

display: inline;

margin:0px;

padding:0px;

float: left;

}

usuń display i float, tak, aby zostało tylko:

.navigator li

{
    margin:0px
    padding:0px;

}

Dołączona grafika

#5 kaandrzej

Młodszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 Postów

Napisano 25 listopad 2011 - 14:50

Nie mam słów. Jesteś wielki. Dzięki serdeczne. Jest ok. Co znaczy znajomość html. Ja robie to w kreatorze bo nie mam czasu by zagłębiac się w tajniki. Na codzień pracuję z Corelem i Photoshopem i robimy tablice reklamowe i reklame wizualną ogólnie. Swoją drogą uważam to za minus tego kreatora gdyż z jego poziomu nie można zaplanowac wielkości przycisków. Dzięki raz jeszcze

#6 lament

Starszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 117 Postów

Napisano 25 listopad 2011 - 15:18

Nie ma narzędzi idealnych, tym bardziej darmowych. Wydaje mi się, że i tak w obsłudze jest dość przyjemny i intuicyjny.
Dołączona grafika

#7 kaandrzej

Młodszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 Postów

Napisano 25 listopad 2011 - 17:34

Jest fajny ale wydaje mi się, że dość wolny. Dziękuje raz jeszcze

#8 kaandrzej

Młodszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 Postów

Napisano 25 listopad 2011 - 20:00

Przy okazji o jeszcze jedno Cie zapytam. W pierwszej wersji tej mojej strony wymyśliłem sobie podstrony. Co z tego skoro przyciski w nawigacji podstron po naciśnięciu klawisza strony pojawiały się w miejscu, w którym prawie całkowicie zakrywały przycisk nawigacji. Poradziłem sobie bez podstron z tego tylko powodu. Jeśli strona z podstroną była w dolnej części panela bocznego to przysisk submenu po naciśnięciu przycisku pojawiał się np dwa przyciski wyżej co uniemożliwiało wręcz naciśnięcie go. Nie wiem czy opisuje to zrozumiale

#9 kaandrzej

Młodszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 Postów

Napisano 25 listopad 2011 - 22:29

Teraz zauważyłem, ze po poprawkach w Navigator.css w Mozilli wyświetla się poprawnie natomiast w IE panel boczny jest węższy niż najdłuższy pasek przycisku. Czy i na to znajdzie się rada? Poza tym po każdej publikacji problem długości przycisków wraca i muszę od nowa nadpisywać plik navigator.css

#10 krzysiek

Mega Majster !

• Moderatorzy
  • 1126 Postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 26 listopad 2011 - 11:02

Zmiany dokonaj w szablonie a nie w kodzie opublikowanych plików, bo tak każda publikacja nadpisze zmiany. Pobierz szablon w kroku 2 (zakłada Eksport i Import) wypakuj na swoim komputerze, przerób sobie kod szablonu wedle własnych potrzeb, następnie spakuj całość i zaimportuj do kreatora. Zaimportowany szablon pojawi się jako nowy musisz go więc tylko wybrać jako szablon z którym chcesz pracować i publikujesz.
Dołączona grafika
prot - Profesjonalne Technologie, http://prot.pl

#11 kaandrzej

Młodszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 Postów

Napisano 27 listopad 2011 - 19:01

Dzięki piękne, próbuję dokonac zmian ale pewnie robie coś źle. Wyeksportowałem szablon, dokonałem zmian, zaimportowałem ale cały czas robię coś źle bo zamierzonego efektu nie ma. Czy mogę liczyć na bliższe wskazówki w którym pliku i jakich zmian dokonać? Załączam wyeksportowany szablon i poproszę o wskazówki. Dzięki z góry. A przy okazji poproszę o wskazówki tzn. jakiegoś linka gdzie sobie poczytać coś by móc samemu mieć ogólną orientację na ten temat?

Załączone pliki

#12 lament

Starszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 117 Postów

Napisano 28 listopad 2011 - 12:25

Spróbuj w style.css dodać następującą regułę:

.navigator li {

display: block !important;
float: none !important;
}

Powinno pomóc. Gdyby jednak nie, to jest jeszcze inne rozwiązanie.

Aby się orientować sposób bardziej szczegółowy trzeba poznać języki HTML i CSS, wówczas do woli będziesz mógł zmieniać wygląd strony pod swoje upodobania.
Dołączona grafika

#13 kaandrzej

Młodszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 Postów

Napisano 28 listopad 2011 - 19:47

Ale jestem cienki. Wyeksportowałem szablon, dokonałem zmian w pliku style.css ale spakowac do właściwego formatu za nic mi sie nie udaje. Mogę liczyc na wskazówki?

#14 lament

Starszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 117 Postów

Napisano 29 listopad 2011 - 10:02

Koniecznie spakuj do formatu .zip oraz importuj.
Dołączona grafika

#15 kaandrzej

Młodszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 Postów

Napisano 29 listopad 2011 - 16:37

Niestety nic to nie dało

#16 lament

Starszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 117 Postów

Napisano 30 listopad 2011 - 10:59

A gdzie konkretnie następuje problem? Czy wyskakuje jakiś komunikat? Przy imporcie plików raczej nie powinny występować problemy.
Dołączona grafika

#17 kaandrzej

Młodszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 Postów

Napisano 30 listopad 2011 - 11:49

Robię zmiany o których wspominasz w pliku style.css, nie ma żadnego komunikatu a w końcowym efekcie zmian na stronie nie ma. Coś pewnie robię źle

#18 lament

Starszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 117 Postów

Napisano 30 listopad 2011 - 12:30

Nie do końca, istnieje możliwość nie nadpisania tej reguły, o czym już wcześniej wspomniałem. Jest druga alternatywa, mianowicie, trzeba utworzyć nowy arkusz styli (o nazwie na przykład menu.css), umieścić w nim powyższą regułkę oraz w pliku index.htm dodać, ale koniecznie tuż przed </head>

<link rel="stylesheet" href="menu.css" type="text/css" />

Dołączona grafika

#19 kaandrzej

Młodszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 Postów

Napisano 30 listopad 2011 - 13:04

Dzięki Twoim wskazówkom jest ok. Okazało się, że na podglądzie szablonu zmian nie było widać, natomiast po publikacji strony jest dobrze. Dzięki piękne. Każdą wolną chwilę poświęce teraz studiowaniu htmla. Jeszcze muszę poczytać o optymalizacji

#20 lament

Starszy Majster

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 117 Postów

Napisano 30 listopad 2011 - 15:00

Jak najbardziej zachęcam do studiowania. Wiele problemów rozwiąże. Na sam początek ze swojej strony polecam lekturę: http://daa.pl/ffu . Wg mnie dla początkującego nie ma nic lepszego :)
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych